Το νού σας σε αυτούς τους πόνους!

Ο πόνος είναι η πιο βασική αιτία που μας στέλνει στον γιατρό, για να δούμε τι είναι αυτό που τον προκαλεί.

Επειδή όμως εμφανίζεται συχνά, έχουμε μάθει να τον διαχειριζόμαστε και τα δύσκολα αρχίζουν όταν ο πόνος αρχίζει να διαφέρει και είναι πιο έντονος ή σε κάποιο σημείο που δεν τον έχουμε συνηθίσει.

Παρακάτω ακολουθούν 7 είδη πόνου στα οποία πρέπει να δώσουμε σημασία και να ανταποκριθούμε όσο πιο άμεσα γίνεται, ώστε να προλάβουμε τυχόν επεισόδια.

1. Ο χειρότερος πονοκέφαλος που είχαμε ποτέ
Σε περίπτωση που ο πονοκέφαλος δεν θυμίζει σε τίποτα τον κλασικό πόνο που μας πιάνει κατά καιρούς ή είναι ιδιαίτερα δυνατός και ανεξήγητος, καλύτερα να συμβουλευτούμε έναν γιατρό, γιατί μπορεί να πρόκειται για μια ένδειξη ανευρύσματος.

2. Πόνοι σε στήθος, γνάθο, ώμο, μπράτσο και κοιλιά
Ο πόνος στο στήθος θα πρέπει να ελέγχεται γενικά, γιατί μπορεί να οφείλεται στην πνευμονία ή σε έμφραγμα, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες. Όμως η καρδιά μπορεί να χτυπήσει και σε σημεία όπως η γνάθος, ο ώμος, το μπράτσο και η κοιλιά. Αυτές οι ενοχλήσεις πρέπει να ανησυχούν και τις γυναίκες, καθώς μετά την κλιμακτήριο κινδυνεύουν από ασθένειες της καρδιάς.

3. Πόνος χαμηλά στην πλάτη ή ανάμεσα στις ωμοπλάτες
Συνήθως οφείλεται στην αρθρίτιδα, όμως μπορεί να αποτελέσει ένδειξη για έμφραγμα, πρόβλημα στην κοιλιά, ακόμα και για οξύ διαχωρισμό της αορτής.

4. Οξύς κοιλιακός πόνος
Συνήθως πρόκειται για σκωληκοειδίτιδα, προβλήματα στη χολή και το συκώτι, για έλκος στομάχου μας ή θέματα με τα έντερά μας, και όλα τα παραπάνω χρειάζονται άμεση ιατρική αντιμετώπιση.

5. Οξύς πόνος στη γάμπα
Μπορεί να οφείλεται στη δημιουργία θρόμβωσης σε κάποια φλέβα του ποδιού μας και προκαλείται από την παχυσαρκία, την ακινησία, την εγκυμοσύνη, από διάφορα ορμονικά προβλήματα, ακόμα και από τον καρκίνο. Σε περίπτωση που ο θρόμβος απελευθερωθεί και φτάσει στους πνεύμονες μέσα από το αίμα, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο.

6. Πόνος που μοιάζει με κάψιμο στα πόδια
Αποτελεί ένδειξη για κάποιας μορφής διαβήτη, ο οποίος έχει ήδη προκαλέσει την περιφερειακή νευροπάθεια στην οποία οφείλεται ο πόνος.

7. Άγνωστοι πόνοι σε διάφορα σημεία του σώματος
Οι πόνοι αυτοί, που είναι ασαφείς και διάχυτοι, συχνά αποτελούν σημάδια κατάθλιψης, σύμφωνα με τον Δρ Thomas Wyse, που είναι διευθυντής του Τμήματος Ψυχιατρικής του νοσοκομείου Inova Fairfax, στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Επειδή όμως οι πόνοι αυτοί είναι χρόνιοι, συνήθως δεν τους δίνουμε σημασία, πρέπει όμως να τους συνδυάσουμε και με άλλα συμπτώματα, όπως απώλεια ενδιαφέροντος, δυσκολία συγκέντρωσης και αίσθημα απομόνωσης, ώστε να αντιληφθούμε την κατάσταση και να ζητήσουμε βοήθεια από τον ειδικό.

E-Radio.gr Daily