Το facebook μας ζητά συγνώμη!

Όλοι όσοι από εμάς χρησιμοποιούμε το Facebook, σίγουρα θα έχουμε προσέξει το τελευταίο διάστημα, την εφαρμογή που μας προτείνει την δημοσίευση των καλύτερων στιγμών της χρονίας που πέρασε, βασιζόμενη στις φωτογραφίες μας.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή, λειτουργεί χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο, ο οποίος επιλέγει τις φωτογραφίες με τα περισσότερα likes και σχόλια και τις τοποθετεί σε κεντρική θέση. Το πρόβλημα όμως που προέκυψε, αφορούσε χρήστες οι οποίοι είχαν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα και τα οποία υπήρχαν σε φωτογραφίες τους, με αποτέλεσμα όταν αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή, να βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς ο αλγόριθμος επέλεξε τις φωτογραφίες των προσώπων, που δεν ήταν πια ζωντανοί.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της ατυχούς στιγμής, αποτελεί ο web designer Eric Meyer, ο οποίος έχασε την 6χρονη κόρη του από καρκίνο στον εγκέφαλο και όταν επέλεξε να δει τις καλύτερες στιγμές της περασμένης χρονίας,το πρόγραμμα του πρότεινε σαν κεντρική εικόνα, μια φωτογραφία της κόρης του με τις φίλες της, που είχε τραβηχτεί στο τελευταίο πάρτι γενεθλίων της μικρής.

Ο Meyer, στην προσωπική του σελίδα ανέφερε ότι πρόκειται για ένα αλγοριθμικό, αλλά σκληρό λάθος, που προσπαθεί να δείξει στους ανθρώπους ότι είχαν μια εκπληκτική χρονιά, όμως για όσους έχουν χάσει τους αγαπημένους τους, σίγουρα δεν θέλουν ο νέος χρόνος να ξεκινήσει με απώλειες. Πολλοί χρήστες, σχολίασαν αυτήν την ανάρτηση, λέγοντας τα δικά τους παράπονα, καθώς με το να δουν τις φωτογραφίες των αγαπημένων τους που δεν είναι πλέον στη ζωή, τους ξύπνησαν άσχημες αναμνήσεις.

Από την άλλη, ο υπεύθυνος της εφαρογής του Facebook, ζήτησε συγγνώμη από τον Meyer, δηλώνοντας ότι μπορεί μεν για κάποιους το πρόγραμμα αυτό να ήταν καλό, για άλλους όμως προκάλεσε πόνο, ενώ ανέφερε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να είχε κάνει κάτι καλύτερο.

E-Radio.gr