Τρομοκρατικό χτύπημα με βαν στο Μανχάταν – Τουλάχιστον 8 οι νεκροί

Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 11 τραυματίστηκαν, δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, κάνοντας λόγο για άνανδρη τρομοκρατική ενέργεια.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι μία Βελγίδα και πέντε Αργεντίνοι πολίτες.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της Νέας Υόρκης, όχημα εισήλθε σε πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο στην οδό West, βόρεια τους οδού Chambers στο Μανχάταν, πέφτοντας πάνω σε πλήθος ανθρώπων.

Κατόπιν, το όχημα -ένα νοικιασμένο φορτηγάκι- έπεσε πάνω σε σχολικό λεωφορείο, τραυματίζοντας δύο παιδιά και δύο ενήλικες που επέβαιναν σε αυτό.
Ο 29χρονος οδηγός, ο οποίος κρατούσε ένα αεροβόλο και ένα όπλο του πέιντμπολ, δέχθηκε εν συνεχεία πυρά από αστυνομικούς και βρίσκεται υπό κράτηση.

Το FBI αντιμετωπίζει ως τρομοκρατική επίθεση το περιστατικό, για το οποίο ενημερώθηκε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.


Το περιστατικό στο Μανχάταν «μοιάζει με ακόμη μία επίθεση από ένα πολύ άρρωστο και διαταραγμένο άτομο», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. «Η υπόθεση παρακολουθείται στενά από τις αρχές», πρόσθεσε ο κ. Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter και συμπλήρωσε: «Όχι στις ΗΠΑ».

Σύμφωνα με συγκλίνουσες μαρτυρίες, ένα λευκό βαν έπεσε με δύναμη πάνω σε πεζούς, και στη συνέχεια συγκρούστηκε με άλλο αυτοκίνητο. Ο ύποπτος βγήκε από το όχημα, κρατώντας ένα ψεύτικο όπλο και δέχτηκε πυροβολισμό από αστυνομικούς. Σύμφωνα με κάποιους αυτόπτες μάρτυρες, βγαίνοντας ο οδηγός φώναξε «ο Αλλάχ είναι μεγάλος».

Νωρίτερα, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για καβγά μεταξύ οδηγών φορτηγών, είχε σαν αποτέλεσμα ο ένας από αυτούς να πέσει πάνω σε πεζούς και ο άλλος να ανοίξει πυρ με όπλο ιδιοκτησίας του. Το σενάριο αυτό όμως γρήγορα καταρρίφθηκε.

«Ο ένας από τους άνδρες βγήκε από το όχημα του κρατώντας δύο όπλα», είπε ένας 14χρονος μαθητής που ήταν στο σημείο την ώρα του περιστατικό.

Οι αρχές ζητούν από τους κατοίκους να αποφύγουν την διασταύρωση Chambers st. και Houston st. καθώς στο σημείο σπεύδουν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και ασθενοφόρα.