Τσίπρας: Δεν είπα ποτέ ότι θα σκίσουμε τα μνημόνια με έναν νόμο

«Μέσα σε αντίξοες συνθήκες, αναδείξαμε το δίκαιο ενός λαού», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Πρέπει να κάνουμε νηφάλια αποτίμηση, χωρίς να μαστιγώνουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς, ανέφερε μιλώντας για τη διαπραγμάτευση, τονίζοντας ότι «πρέπει να είμαστε περήφανοι για τη μάχη που δώσαμε».

Το κόμμα είχε απόλυτη σύνδεση με τα κυβερνητικά όργανα. Και το κόμμα, αλλά και την κυβέρνηση, η κοινωνία, ο ελληνικός λαός τα ξεπέρασε, επισήμανε.

«Πριν από τις εκλογές, εγώ δεν είπα ότι θα σκιστούν τα μνημόνια με έναν νόμο και κανένας δεν το είπε. Δεν υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό «περίπατο στο δάσος», ότι θα είναι όλα εύκολα», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που γινόταν η δύσκολη διαπραγμάτευση.

«Ψηφίσαμε νόμο για ανθρωπιστική κρίση, καταφέραμε να αποκαταστήσουμε μεγάλες κοινωνικές αδικίες, ψηφίσαμε τον νόμο για τις 100 δόσεις κόντρα στους θεσμούς, είχαμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε προοδευτικούς νόμους πέρα από το δημοσιονομικό πλαίσιο. Πήραμε πρωτοβουλίες σε ασφυκτικό περιβάλλον, την ώρα που διαπραγματευόμαστε. Ας μην μηδενίζουμε το έργο της κυβέρνησης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Δεν είχα άλλη επιλογή από το δημοψήφισμα»

«Δεν είχα άλλη επιλογή από το να πάω σε δημοψήφισμα. Ήταν μια επιλογή υψηλού ρίσκου. Ήταν όλοι απέναντί μας. Οι πιθανότητες να χάσουμε το δημοψήφισμα ήταν εξαιρετικά μεγάλες, δεδομένου ότι οι εταίροι οδήγησαν τα πράγματα στα άκρα και αποφάσισαν το κλείσιμο των τραπεζών», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Ήταν μονόδρομος, γιατί μας έδιναν μια συμφωνία με δύσκολα –και κατά τη γνώμη μου αχρείαστα– μέτρα και δεν έδιναν καμία διέξοδο επιβίωσης».