Τσακαλώτος: Η Βουλή θα πρέπει να κρίνει το πρόγραμμα στο σύνολό του

Ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής προχώρησε σε μία ανάλυση των μέτρων τα οποία περιέχει η νέα συμφωνία που έχει αποσταλεί προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας τονίζοντας πως πρέπει να εξεταστούν στο σύνολό τους.

Ο κύριος Τσακαλώτος εκτίμησε ότι θα γίνει δεκτό το σχέδιο της Ελλάδας για απορρόφηση από τον ESM των ομολόγων της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι «πολλά από αυτά που έχουμε ζητήσει για το χρέος θα γίνουν». Επισήμανε ιδιαίτερα ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, όπως αποδεικνύεται και από δηλώσεις αξιοματούχων, προσθέτοντας πως κάποιος θα πρέπει να ζει στον Άρη για να μην κατανοεί τη σημασία του συγκεκριμένου γεγονότος.

Επίσης τόνισε πως «εάν επιτευχθεί συμφωνία δεν υπάρχει λόγος για θριαμβολογίες. Θα είναι μία δύσκολη συμφωνία στην οποία όλες οι πλευρές θα έχουν κάνει πίσω. Δεν μας ζητούν περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα, είμαστε δεσμευμένοι με τον στόχο του 2018, αλλά υπάρχει αλλαγή στη βάση των πλεονασμάτων».

Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε πως υπάρχουν ακόμη κάποιες γκρίζες ζώνες για τις οποίες πρέπει να υπάρξει περαιτέρω διαπραγμάτευση όπως συγκεκριμένα οι συνεχείς αξιολογήσεις του προγράμματος.

Παράλληλα δήλωσε ότι: «Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και δεν παίρνει εντολές. Παρά ταύτα αναμένει μία πρόταση η οποία θα δείχνει πως υπάρχει κλίμα συνεννόησης και θα αντιστρέψει την ασφυξία που υπάρχει σήμερα. Η σημερινή κατάσταση με τα capital controls δεν είναι η ίδια με την αντίστοιχη της Κύπρου και αυτό είναι καλό καθώς μπορεί ευκολότερα να αναστραφεί η κακή κατάσταση με τις τράπεζες».

Ο κύριος Τσακαλώτος αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συμφωνίας είπε ότι: «στα βάρη που θα επιβληθούν κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια για κατανομή τους με πιο δίκαια κριτήρια. Θα επιβαρυνθούν αναλογικά οι έχοντες. Προβλέπονται επίσης πάρα πολλά μέτρα για τη φοροδιαφυγή αλλά και νέος νόμος για τον ριζικό περιορισμό του φαινομένου».