Ο πρόεδρος του ΣτΕ κατηγόρησε ευθέως τον Υπουργό Δικαιοσύνης για «ωμή παρέμβαση»

Μέσα σε οξυμένο κλίμα διεξήχθησαν σήμερα οι εργασίες της 33ης τακτικής γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Αποκορύφωμα ήταν η έντονη αντιπαράθεση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας Νικόλαο Σακελλαρίου.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ κατήγγειλε για ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης τον αρμόδιο υπουργό, με αφορμή την κριτική που εκείνος άσκησε στην πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, σχετικά με τον νόμο περί πόθεν έσχες των δικαστικών λειτουργών.

Ο Πρόεδρος του ΣτΕ κ. Νίκος Σακελλαρίου που ήταν παρών στη γενική συνέλευση των εισαγγελέων ως προσκεκλημένος, αμέσως μετά την ομιλία του υπουργού ο οποίος άσκησε κριτική στο Συμβούλιο της Επικρατείας έλαβε το λόγο και μίλησε ευθέως για «ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης από τον υπουργό», σημειώνοντας ότι το σχετικό θέμα με το πόθεν έσχες των δικαστικών είναι ακόμη σε εκκρεμότητα στο ανώτατο δικαστήριο.

Κριτική και μάλιστα έντονη ασκήθηκε στον κ. Κοντονή και από τον πρόεδρο της Ενώσεως Εισαγγελέων Δημήτρη Ασπρογέρακα σχετικά με όσα ο υπουργός ανέφερε για καθυστερημένη έκδοση του βουλεύματος για τα στημένα από το Συμβούλιο Εφετών, ενώ ο εφέτης Νίκος Σαλάτας, που εκπροσώπησε στη συνέλευση την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αναφερόμενος στην κριτική του υπουργού σχετικά με τις ανακοινώσεις των δικαστικών ενώσεων επί διαφόρων θεμάτων – πέραν των αρμοδιοτήτων τους – αφού δέχθηκε την κριτική ανέφερε με νόημα πως «δεν μπορεί ο υπουργός να έρχεται για να μας μαλώσει».

Ο κ. Κοντονής στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο της κυβέρνησης για στήριξη της δικαιοσύνης και των δικαστών και άσκησε κριτική τόσο στο ΣτΕ για την απόφαση περί πόθεν έσχες όσο και στις δικαστικές ενώσεις για τις κατά καιρούς ανακοινώσεις τους, όσο και σε δικαστές που μετείχαν στην έκδοση του βουλεύματος για τα στημένα, λαμβάνοντας θέση ότι το εν λόγω βούλευμα εκδόθηκε με καθυστέρηση ενός και πλέον έτους.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας μετά την ομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης και όσα ανέφερε για το ανώτατο δικαστήριο και την απόφασή του περί πόθεν έσχες, έλαβε το λόγο και τόνισε.

«Μετά την τελευταία τοποθέτησή μου ανήμερα της επετείου αποκατάστασης της δημοκρατίας ήλπιζα να είχε τερματιστεί η στείρα αντιπαράθεση δικαιοσύνης κυβέρνησης. Είδα όμως η αντιπαράθεση αυτή να αναζωπυρώνεται σήμερα σε αυτή την αίθουσα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Καταγγέλλω ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Υποδείξεις δεν δεχόμεθα από πουθενά Είμαστε σε δύσκολο σταυροδρόμι. Είμαστε στο σκοτάδι που μας έβαλαν τα μνημόνια. Χρειάζεται ενότητα. Δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να διανοούνται ότι δεν υπάρχουν δικαστήρια. Καλώ για τελευταία φορά σε αυτοσυγκράτηση. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ για τον ποθεν εσχες γιατι η υπόθεση βρίσκεται σε διάσκεψη. Οι δικαστικές αποφάσεις, θέλει, δεν θέλει κανείς πρέπει να γίνονται σεβαστές γιατί αυτό ορίζει το Σύνταγμα. Τη δημοκρατική νομιμοποίηση μας την παρέχει το Σύνταγμα. Υπάρχουν όρια στα λόγια. Παρουσία μου κύριε υπουργέ ήταν άκαιρη η παρέμβαση. Λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να υιοθετήσω τέτοιους τόνους. Δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις στην άσκηση των καθηκόντων μας».

Νωρίτερα , ο πρόεδρος της Ένωσης Εισααγγελέων Ελλάδος Δημήτρης Ασπρογέρακας αναφέρθηκε στην καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης και στην ανάγκη αποκέντρωσης των δικαστηρίων.

Ο κ. Ασπρογέρακας αναφέρθηκε επίσης στην κριτική των αποφάσεων υπενθυμίζοντας ότι η δικαστική λειτουργία δεν είναι πολιτική εξουσία . Και πρόσθεσε: «Οι δικαστές και οι ενώσεις τους μπορούν να συμμετέχουν στη συζήτηση με φειδώ. Απαντήσεις δικαστών που εκφέυγουν των οριων των ενώσεων εκθέτουν τη Δικαιοσύνη. Αυτονόητο είναι ότι οι εισαγγελικές πράξεις και οι δικαστικές αποφάσεις υπόκεινται σε κριτική. Είμαστε υπερήφανοι οι εισαγγελείς της χώρας για το βαθμό της ανεξαρτησίας μας». Και απευθυνόμενος στον Υπουργό Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε πως οι εισαγγελείς και οι δικαστές πάντοτε κατέθεταν πόθεν έσχες και το ίδιο θα κάνουν μόλις έρθει ο νέος νόμος. Ο πρόεδρος της Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απουσία συναδέλφων του από τη σημερινή συνέλευση στέλνοντας μήνυμα να μην αφήσουν την Ένωση να σιγήσει.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής εκτός της κριτικής που άσκησε στο ΣτΕ στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της πάταξης της διαφθοράς, τονίζοντας ότι που είναι κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση. Και πρόσθεσε ότι η «κυβέρνηση έχει αποδείξει κατ’ επανάληψη την εμπιστοσύνη στους Έλληνες δικαστες και εισαγγελείς», ενώ αναφέρθηκε σε μια σειρά νομοθετικών μέτρων, όπως αυτό της δικαστικής αστυνομίας που έχουν δρομολογηθεί για την βελτίωση της απονομής της δικαιοσύνης και την ενίσχυση του έργου των δικαστικών λειτουργών»..

Ο κ. Κοντονής τόνισε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διάσπασης του Πρωτοδικείου Αθηνών με την ίδρυση και άλλων πρωτοδικών στο νομό Αττική, επισημαίνοντας, ότι «είναι καιρός να εφαρμοστεί, τόνισε , επιτέλους ο νόμος το 1981 για τη διάσπαση του Πρωτοδικείου Αθηνών».

Αναφερόμενος στο θέμα των πλειστηριασμών, είπε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που υφίσταται προστατεύει την πρώτη κατοικία δανειοληπτών μέχρι μεγάλου ποσού, αναφερόμενος στον νόμο Κατσέλη- Σταθάκη και πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση δεν θα τους αφήσει στο έλεός τους»