Ανησυχίες σχετικά με την βία που προβάλλει η νέα ταινία Τζόκερ

Οι οικογένειες των θυμάτων, που σκοτώθηκαν ενώ έβλεπαν την ταινία του Μπάτμαν «The Dark Knight», το 2012, εκφράζουν την ανησυχία τους για τη νέα ταινία του Τζόκερ που πρόκειται να προβληθεί.

Η πρεμιέρα της ταινίας «Τζόκερ» έγινε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και φαίνεται να σήκωσε αντιδράσεις, κυρίως από τις οικογένειες των θυμάτων, σχετικά με την βία που προβάλλει.

Το 2012 σε κινηματογράφο του Κολοράντο σκοτώθηκαν 12 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 70 που έβλεπαν την ταινία «The Dark Knight» από τα πυρά Τζέιμς Ίγκαν Χολμς. Ο Χολμς στο δικαστήριο υποστήριξε πως είναι ψυχικά ασθενής, ωστόσο τα στοιχεία έδειχναν ότι το είχε προσχεδιάσει.

Η μητέρα ενός κε των θυμάτων δήλωσε τρομοκρατημένη από το τρέιλερ της ταινίας «Τζόκερ». Η Warner Bros μιλώντας για την ταινία, δήλωσε πως δεν περιέχει βία που θα μπορούσε να συμβεί στην πραγματική ζωή. Αντίστοιχα, ο Χοακίν Φοίνιξ, που ενσαρκώνει τον Τζοκερ, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, προσφάτως, αποχώρησε από τη συνέντευξη.

Οι οικογένειες των θυμάτων αποφάσισαν να γράψουν ένα γράμμα στη Warner Bros, στο οποίο εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την βία που προβάλλεται στην ταινία, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι οι κινηματογραφικές παραγωγές δεν το λαμβάνουν υπόψη τους.

«Όταν αντιληφθήκαμε ότι η Warner Bros βγάζει ταινία που ονομάζεται Τζόκερ, παρουσιάζοντας τον χαρακτήρα του προσπαθώντας να κερδίσει συμπάθεια για την ιστορία του, παγώσαμε», έγραφαν μέσα στο γράμμα.

Η ταινία Τζόκερ προβάλλει τον χαρακτήρα ενός ψυχικά ασθενούς ατόμου, ο οποίος λόγω των όσων συμβαίνουν στη ζωή του καταλήγει να σκοτώνει. Οι οικογένειες των θυμάτων φαίνεται να φοβούνται πως η απεικόνιση ενός τέτοιου χαρακτήρα, προκαλώντας τη δικαιολόγηση των πράξεών του από το κοινό, θα φέρει περισσότερα περιστατικά παρόμοια με εκείνο του 2012.

Το στούντιο παραγωγής της ταινίας διευκρίνισε στις δηλώσεις του πως ούτε ο χαρακτήρας ούτε η ταινία ευθύνονται για την άσκηση βίας στον πραγματικό κόσμο. Επίσης, δεν έχουν μια πρόθεση με την ταινία αυτή να προβάλλουν τον χαρακτήρα ως ήρωα.

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις ΗΠΑ στις 4 Οκτωβρίου και έχει προταθεί και για υποψηφιότητα στα βραβεία Όσκαρ.

Πηγή: BBC