Οι αλλαγές που έρχονται σε delivery και take away σύμφωνα με το νέο νόμο

Σε δημόσια διαβούλευση είναι αυτές τις ημέρες, το σχέδιο νόμου για την μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών στο περιβάλλον.

Η μείωση των επιπτώσεων των πλαστικών στο περιβάλλον είναι ένας από τους νέους στόχους της κυβέρνησης και μάλιστα το σχέδιο νόμου βρίσκεται αυτές τις μέρες σε δημόσια διαβούλευση.

Οι αλλαγές θα μας θυμίσουν την περίπτωση της πλαστικής σακούλας, απλώς τώρα το αντικείμενο της… αλλαγής είναι τα ποτήρια και κάθε είδους πλαστικό σκεύος.

Τα πλαστικά αλλά και τα χάρτινα πλαστικοποιημένα ποτήρια και τα καπάκια τους πλέον θα χρεώνονται. Το τέλος της χρέωσης θα είναι στα 0.05 ευρώ για το κάθε κομμάτι (δηλαδή ποτήρι και καπάκι θα έχουν τέλος χρέωσης 0.10 ευρώ.

Τα χρήματα αυτά δεν θα καταλήγουν στο ταμείο της καφετέριας αλλά στον ειδικό λογαριασμό στο Πράσινο Ταμείο και θα χρησιμοποιείται για δράσεις προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Στο ίδιο νόμο προβλέπεται η κατάργηση πώλησης πλαστικών μίας χρήσης από τα καταστήματα σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα (3 Ιουλίου του 2021).

Αν δεν θέλει κάποιος να πληρώσει το ποτήρι του ή το σκεύος του (γιατί θέλει να βοηθήσει το περιβάλλον ή για οικονομία) μπορεί να φέρνει το δικό του σκεύος, ακριβώς όπως στα σούπερ μάρκετ και τις σακούλες που αντικαταστάθηκαν από τις πάνινες τσαντούλες.

Αυτό σημαίνει πως, θα αυξηθεί η πώληση από τις αλυσίδες επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών.

Ανάμεσα στα προϊόντα που καταργούνται είναι τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα μίας χρήσης, τα πιάτα, τα καλαμάκια, τα τάπερ μίας χρήσης, το πλαστικό στις μπατονέτες, ακόμη και τα πλαστικά στηρίγματα μπαλονιών.

Τέλος από τις αρχές του 2023 οι εταιρείες που πωλούν νερό ή αναψυκτικά μέσω καταστημάτων λιανικής θα πρέπει να δημιουργήσουν σύστημα επιστροφής των συσκευασιών.

Πρόκειται για μία πολιτική που είχε εφαρμοστεί στις γυάλινες συσκευασίες και στην Ελλάδα.