Ερντογάν: Ξεκίνησε η εισβολή των Τούρκων στη Συρία (vd)

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως άρχισε η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία.

«Η επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» θα εξουδετερώσει τις τρομοκρατικές απειλές εναντίον της Τουρκίας και θα οδηγήσει στην δημιουργία ζώνης ασφαλείας, επιτρέποντας την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στα σπίτια τους», έγραψε ο Ερντογάν.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Τουρκία θα ενημερώσει όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, περιλαμβανομένης της συριακής κυβέρνησης, για τη σχεδιαζόμενη επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία.

Tο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε πως ανώτεροι Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν μέτρα για τον σχηματισμό μιας «ασφαλούς ζώνης» στη βορειοανατολική Συρία και πιθανές ενέργειες που θα ακολουθήσουν την τουρκική επίθεση στην περιοχή.

Εκτός από τον Τραμπ, ο Ερντογάν, το μεσημέρι της Τετάρτης, μίλησε και με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο ενημέρωσε για την επιχείρηση που ετοιμάζεται να εξαπολύσει η Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία.

Από την Αλγερία, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία θα γίνει με βάση το διεθνές δίκαιο και πως μοναδικό στόχο θα έχει τους μαχητές που δρουν στην περιοχή. Η Άγκυρα είναι σε ανοιχτή γραμμή με τις ΗΠΑ, όχι μόνο εξαιτίας της παρουσίας Αμερικανών στρατιωτικών στην περιοχή αλλά και ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν στην Ουάσιγνκτον στις 13 Νοεμβρίου.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι Ιμπραΐμ Καλίν, δεξί χέρι του Ερντογάν, μίλησε τηλεφωνικά με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν. Ο Καλίν είπε στον Αμερικανό αξιωματούχο ότι η επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία έχει στόχο να «καθαρίσει» τα σύνορά της από μαχητές (Κούρδους) και να εξασφαλίσει την επιστροφή Σύρων προσφύγων.

Σύμφωνα με το ίδιο κανάλι, Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν μέτρα για τον σχηματισμό «ασφαλούς ζώνης» στη βορειοανατολική Συρία και πιθανές ενέργειες που θα ακολουθήσουν την τουρκική επίθεση στην περιοχή. Ο Καλίν και ο Ο’ Μπράιεν συζήτησαν επίσης μια σχεδιαζόμενη για τον ερχόμενο μήνα επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα πάντα με το NTV.