Greekment … Η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ με … σκληρούς όρους! Συμφωνία μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις!

Έχουμε … «Greekment» όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Κομισιόν και του Eurogroup! “Αποφεύχθηκαν οι κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνέπειες ενός αρνητικού αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων” πρόσθεσε με νόημα!

Το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει υποστήριξη για την Ελλάδα με αυστηρούς όρους που πρέπει να τηρηθούν και να ψηφιστούν στο ελληνικό, και άλλα εθνικά κοινοβούλια.

Σύμφωνα με το Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «δεν υπήρχε περίπτωση Grexit σε καμία μορφή. Είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα στο οποίο καταλήξαμε και ως προς την ουσία, και ως προς το πλαίσιο».

«Ήταν μια πολύ δύσκολη νύχτα κάναμε ενα πολύ καλό βήμα για ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης» δήλωσε νωρίτερα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

“Το απότοκο όλων αυτών είναι πως οι Έλληνες διατράνωσαν την επιθυμία τους να παραμείνουν στο ευρώ” δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. “Πρέπει να βρεθούν ευρείες πλειοψηφίες στην ελληνική βουλή, όπως και βρέθηκαν. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να ενισχυθεί η δημόσια διοίκηση και να αποπολιτικοποιηθεί μέχρι τις 20/7 το δημόσιος τομέας”, ανέφερε ο έλληνας πρωθυπουργός.

«Δώσαμε μια σκληρή μάχη έξι μήνες τώρα και παλέψαμε μέχρι τέλους προκειμένου να διεκδικήσουμε ότι καλύτερο για να σταθεί η χώρα στα πόδια της» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής.

«Βρεθήκαμε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις, σκληρά διλήμματα, προκειμένου να αποτρέψουμε την επικράτηση των ακραίων στοιχείων» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Πήραμε δύσκολες αποφάσεις για να αποτρέψουμε την υλοποίηση ακραίων επιδιώξεων των πιο συντηρητικών κύκλων στην Ευρώπη. Αποτρέψαμε σχέδιο για μεταφοράς περιουσίας σε ταμείο δημοσίου, αποτρέψαμε σχέδιο για κατάρρευση τραπεζικού συστήματος που είχε σχεδιαστεί στην εντέλεια και είχε αρχίσει να υλοποιείται και καταφέραμε να κερδίσουμε αναδιάρθρωση χρέους και μια βέβαιη χρηματοδότηση» επισήμανε.

Όπως επισήμανε, η απόφαση κρατάει την Ελλάδα σε συνθήκες δημοσιονομικής ευστάθειας. Η υλοποίηση των μέτρων είναι πολύ δύσκολη παραδέχθηκε πάντως.

«Τα όποια βάρη θα κατανεμηθούν με κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτή τη φορά θα φορτωθούν τα βάρη και αυτοί που είχαν ξεφύγει» υποσχέθηκε.

«Τα μέτρα θα δημιουργήσουν υφεσιακές τάσεις αλλά το Grexit αποτελεί παρελθόν» ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας. «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται, για να ξαναγυρίσουμε στην ανάπτυξη. Το μήνυμα της αξιοπρέπειας το στείλαμε σε όλη την Ευρώπη, είναι σημαντική παρακαταθήκη πίσω μας για αλλαγή σε όλη την Ευρώπη» σημείωσε.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται και εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να κερδίσουμε τη χαμένη μας εθνική κυριαρχία διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.

Το σχέδιο Α πέτυχε, δεν υπάρχει ανάγκη για την ύπαρξη σχεδίου Β (Grexit) είπε η Άνγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας πως η Ελλάδα κατέστησε σαφές ότι θέλει να μείνει στην Ευρωζώνη. Διεμήνυσε δε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση για κούρεμα του χρέους. “Είναι εκτός συζήτησης το ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους” είπε χαρακτηριστικά. Δεν απέκλεισε όμως την παράταση της αποπληρωμής του. Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε πως η τρόικα πρέπει να επιστρέψει στην Αθήνα για να επιβλέπει την πορεία του προγράμματος. Στο παρελθόν υπήρχαν προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος. Το Ταμείο των 50 δισ. θα λειτουργεί υπό ευρωπαϊκή εποπτεία και 2,5 δισ. από τα χρήματα αυτά θα δοθούν άμεσα για επενδύσεις. Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Μέχρι τις 15 Ιουλίου να έχουν νομοθετηθεί τα προαπαιτούμενα: αλλαγή του συνταξιοδοτικού, στην αλλαγή του καθεστώτος της ΕΛΣΤΑΤ, ΦΠΑ. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει αναμόρφωση του κώδικα δημόσιας διοίκησης. Πρέπει να περάσουν από την ελληνική Βουλή πρώτα τα προαπαιτούμενα, μετά όλη τη συμφωνία, μετά το Eurogroup θα πιστοποιήσει πως όλα έγιναν όπως συμφωνήθηκαν και μετά θα συγκαλέσω εκτάκτως τη γερμανική βουλή” τόνισε η Άγκελα Μέρκελ!

“Η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ! Ο Τσίπρας έκανε θαραλλέα επιλογή” τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ

Δηλώσεις Νταισελμπλουμ
“Εξετάσαμε όλα τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι. Συζητήσαμε όλα τα θέματα. Συμφωνήσαμε επί πολλών θεμάτων για να επιστρέψει η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης. Στο κείμενο της συμφωνίας κάποια από τα σημεία έχουν έρθει αργότερα για να μπορέσει να ψηφίσει η ελληνική βουλή. Προβλέπονται μεταρρυθμίσεις για την αγορά εργασίας. Θα υπάρξει ένα Ταμείο όπου θα γίνει μεταφορά περιουσιακών στοιχειων και θα υπάρξει ρευστοποίηση για να μειωθεί χρέος. Το ταμείο επίσης θα συμβάλλει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα οποία είναι 25 δισ. Τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους (50%) και για τις επενδύσεις (50%). Στην Ελλάδα και όχι στο Λουξεμβούργο όπως είχε προτείνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα έχει την έδρα του το Ταμείο εγγυοδοτήσεων όπου θα “κατατεθεί” το ποσό έως 50 δισ. ευρώ από την εκποίηση της Δημόσιας Περιουσίας είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ειδικοί θα αποφασίσουν ποια είναι τα περιουσιακά στοιχεία.