Ιστορική προσελήνωση σε αθέατη πλευρά του φεγγαριού (vd)

Ένα ακόμα κεφάλαιο στην Ιστορία της κατάκτησης του διαστήματος έγραψε η Κίνα την Πέμπτη, καθώς έγινε η πρώτη χώρα που «πάτησε» τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού.

Το ρομποτικό σκάφος Chang’e-4 προσεληνώθηκε στον διαμέτρου 180 χιλιομέτρων κρατήρα Φον Κάρμαν μέσα στην τεράστια λεκάνη Νοτίου Πόλου-Άιτκεν, η οποία πιθανόν έχει σχηματισθεί μετά την πρόσκρουση ενός γιγάντιου αστεροειδούς. Η εν λόγω λεκάνη, διαμέτρου 2.500 χιλιομέτρων και βάθους 12 χιλιομέτρων, είναι η μεγαλύτερη, βαθύτερη και παλαιότερη λεκάνη πρόσκρουσης στο φεγγάρι. Λίγο αργότερα έστειλε στην Γη την πρώτη κοντινή φωτογραφία της «σκοτεινής» πλευράς του φεγγαριού».

Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν στην δημοσιότητα βίντεο λίγο πριν την ιστορική προσελήνωση, η οποία σημειώθηκε στις 4.26 το πρωί ώρα Ελλάδας, από όπου φαίνεται από ψηλά μεγάλο μέρος της αθέατης μέχρι σήμερα πλευράς του φεγγαριού.

Tο σκάφος, που είχε εκτοξευθεί στις 7 Δεκεμβρίου με ένα πύραυλο Long March-3B, με σκοπό να μελετήσει τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, η οποία είναι μόνιμα αόρατη από τη Γη, περιλαμβάνει μια στατική άκατο και ένα μικρό ρόβερ, ενώ πολλά από τα επιστημονικά όργανα του είναι ευρωπαϊκής κατασκευής.