Μαύρη Θάλασσα: Εντοπίστηκε ναυάγιο που είναι η Κιβωτός του Νώε;

Εξήντα ναυάγια, τα οποία ενδεχομένως να επιβεβαιώνουν βιβλικές αναφορές εντόπισαν στα βάθη της Μαύρης Θάλασσας και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή της βουλγαρικής πόλης Νεσέμπαρ οι ερευνητές του Black Sea Maritime Archaeology Project.

Το νεκροταφείο πλοίων βρίσκεται σε βάθος 300 μέτρων με τα σκάφη να χρονολογούνται από τον 400 αιώνα π.Χ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έλλειψη οξυγόνου στο βυθό είχε ως αποτέλεσμα τα ξύλινα σκαριά να διατηρηθούν σε άψογη κατάσταση.

Οι ωκεανογράφοι της ομάδας Black Sea Maritime Archaeology Project εκτιμούν πως ο εντοπισμός των ναυαγίων, σε μια – όπως την περιγράφουν- «νεκρή ζώνη» ίσως δίνει εν τέλει απαντήσεις σε ερωτήματα που προκύπτουν από τις γραφές και σχετίζονται με τον κατακλυσμό καθώς ένα εκ των πλοίων θεωρείται πως θα μπορούσε να είναι ακόμη και η κιβωτός του Νώε.

«Η Κιβωτός του Νώε ίσως να βρισκόταν στη Μαύρη Θάλασσα και η ιστορία της να συνδέεται με μία καταστροφική πλημμύρα που χτύπησε την περιοχή», αναφέρουν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η Μαύρη Θάλασσα ήταν λίμνη με φρέσκο νερό, η οποία αποκόπηκε από τη Μεσόγειο. Πιστεύεται ότι μία ξαφνική άνοδος των υδάτων της Μεσογείου προκάλεσε ένα πλημμυρικό φαινόμενο με τα νερά να έχουν ορμή 200 φορές μεγαλύτερη από τους καταράκτες του Νιαγάρα.

Οι επιστήμονες για την ώρα συλλέγουν υποβρύχια δείγματα εδάφους από την «νεκρή ζώνη» και ευελπιστούν αυτά να αποτελέσουν σύντομα το «κλειδί του μυστηρίου» στην ιστορία της προέλευσης της ιστορίας της Κιβωτού.