Κορωνοϊός: Οι άνδρες περισσότερο επιρρεπής στον ιό

To ανδρικό φύλο είναι πιο ευάλωτο στον κορωνοιό που έχει ήδη προκαλέσει πάνω από από 1.100 θανάτους παγκοσμίως ενώ τα κρούσματα ξεπερνούν τις 44 χιλιάδες.

Οι άνδρες είναι πιο ευεπίφοροι σε λοιμώξεις, σύμφωνα με έρευνα που δείχνει ότι το 68% των πρώτων κρουσμάτων που καταγράφηκαν στο επίκεντρο του ιού, την πόλη Ουχάν στην Κίνα είναι εκπρόσωποι του ισχυρού φύλου.

Αν και για τους επιστήμονες δεν είναι σαφές γιατί συμβαίνει αυτό, ωστόσο , το μόνο σίγουρο είναι ότι τα περισσότερα κρούσματα είναι ηλικιωμένοι άνδρες.

Οι άνδρες τείνουν να πεθαίνουν σε νεότερη ηλικία απ’ ότι οι γυναίκες και γενικά είναι πιο επιρρεπείς σε χρόνιες ασθένειες, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Μελέτη που δημοσιεύει o ιστότοπος «Business Insider» και αναπαράγει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» δείχνει ότι η ασθένεια αυτή είναι περίπου 10% συχνότερη στους άνδρες με τους ειδικούς να εικάζουν ότι πιθανόν τα οιστρογόνα να παίζουν ρόλο: δηλαδή η γυναικεία ορμόνη να έχει προστατευτικά αποτελέσματα έναντι του κορωνοιού.

Μετά τα πρώτα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην πόλη Ουχάν, το νοσοκομειακό πανεπιστήμιο της κινεζικής πόλης συνέχιζε να ερευνά τα ποσοστά των ασθενών των δύο φύλων και κατέληξαν και πάλι στο ίδιο συμπέρασμα:τα περισσότερα κρούσματα ( 54%) ήταν άνδρες.

Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να προσδιορίσουν τι είναι αυτό που κάνει τους άντρες πιο ευαίσθητους – ή τι είναι αυτό που προστατεύει από τον ιό περισσότερο τις γυναίκες και τα παιδιά.

Στο μεταξύ, νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης του κορωνοιού.

Κινέζος αξιωματούχος της τοπικής αυτοδιοίκησης δήλωσε ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω της μετάδοσης αερολυμάτων των ασθενών.
Αυτό σημαίνει πως, όταν ένας ασθενής εξετάζεται από γιατρό, ο αέρας στο δωμάτιο μπορεί να αποτελέσει πηγή μετάδοσης του ιού ακόμη κι ότι όταν το άτομο που νοσεί έχει αποχωρίσει από τον συγκεκριμένο χώρο.

Ασθένειες όπως η γρίπη, η ιλαρά και η φυματίωση εξαπλώνονται με αυτόν τον τρόπο, και ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να περιοριστούν οι εστίες εξάπλωσής τους.

Ο κορωναϊός είναι μέχρι τώρα γνωστό ότι μεταδίδεται με το βήχα, το φτάρνισμα και την στενή επαφή.

Αλλά αν αποδειχθεί ότι μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του αέρα ακόμα και όταν ο ασθενής δεν είναι «παρών», αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η ασθένεια μπορεί να εξαπλωθεί περαιτέρω και ταχύτερα απ’ ότι πίστευαν οι ειδικοί. Αυτό θα καθιστούσε ιδιαίτερα δύσκολο στις αρχές να εντοπίσουν τα πρόσωπα με τα οποία ήρθαν σε επαφή οι ασθενείς του ιού αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο μόλυνσης για τους εργαζόμενους στον τομέα της νοσοκομειακής περίθαλψης.

Στο μεταξύ, στη Βρετανία έχει σημάνει από χθες συναγερμός σε σωφρονιστικό ίδρυμα στο Όξφορντσάιρ, καθώς όπως αναφέρει το Skynews, τρεις κρατούμενοι εξετάζονται για κορωνοιό.

Οι δύο άνδρες εκτίουν ποινή στις φυλακές Μπούλιγκτον, και βρίσκονται ήδη σε καραντίνα στα κελιά τους. Ο ένας από τους τρεις κρατούμενους ήρθε από την Ταιλάνδη και λίγες ημέρες αργότερα, κατέρρευσε στο κελί του. Θεωρείται ύποπτο κρούσμα. Ο κρατούμενος , είναι έμπορος ναρκωτικών, κι είχε μεταφερθεί πρόσφατα στις εν λόγω φυλακές από σωφρονιστικό ίδρυμα της Ταιλάνδης, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.
Συνολικά 33 περιστατικά κορωναϊού – του COVID-19- έχουν διαγνωστεί στην Ταϊλάνδη, η οποία παραμένει η πρώτη χώρα με τα περισσότερα κρούσματα εκτός Κίνας.

Tην ίδια ώρα, 300 εργαζόμενοι στη μεγαλύτερη τράπεζα της Σιγκαπούρης « DBS» εκκένωσαν το χώρο μετά τον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Όπως μεταδίδει το BBC, και οι 300 εργαζόμενοι δούλευαν στο 43ο όροφο με την διεύθυνση να τους στέλνει στο σπίτι τους για να εργαστούν από εκεί , όπως διευκρινίζει η τράπεζα «DBS» σε δήλωσή της.

Η Σιγκαπούρη έχει καταγράψει συνολικά 47 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού.