Μέχρι και φαγητό για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι συγγενών τους, που ζουν σε άλλες πόλεις και φέτος δεν θα τους συναντήσουν λόγω πανδημίας, στέλνουν οι Θεσσαλονικείς μέσω των ΚΤΕΛ, ενώ με το ίδιο μέσο ταξιδεύουν προς διάφορα σημεία του χάρτη και εκατοντάδες δώρα για τις γιορτές.
Η διακίνηση πακέτων μέσω των ΚΤΕΛ υπολογίζεται πως είναι αυτές τις ημέρες αυξημένη ακόμα και σε τριψήφιο ποσοστό, καθώς σε μια περίοδο που οι εταιρείες κούριερ έχουν φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους, οι πολίτες επιλέγουν το λεωφορείο, για να στείλουν τα δέματά τους, που ο παραλήπτης μπορεί να παραλάβει και αυθημερόν.
Αντίθετα, η επιβατική κίνηση είναι σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων, πολύ μειωμένη, σε σχέση με πέρυσι, καθώς ελάχιστοι πολίτες μπορούν να ταξιδέψουν με βεβαιώσεις μετακίνησης, ενώ και κατά τις γιορτές της Πρωτοχρονιάς αναμένεται να πραγματοποιηθεί μονοψήφιος αριθμός δρομολογίων.
Μόνο 10 από τα 40 «χριστουγεννάτικα» δρομολόγια φέτος
Την παραπάνω εικόνα μεταφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, Στέφανος Τσόλης, επισημαίνοντας ότι από τα 40 «χριστουγεννιάτικα» δρομολόγια που κανονικά θα γίνονταν, το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί μόλις τα δέκα (σ.σ. μείωση 75%), κι αυτά με μειωμένες πληρότητες. «Ενώ η επιτρεπόμενη πληρότητα είναι 65%, τα λεωφορεία φεύγουν γεμάτα κατά μόνο 40%-50%», σημειώνει.
Ερωτηθείς για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς, επισημαίνει πως αυτή τη στιγμή έχουν αγοραστεί από τα εκδοτήρια μόλις 30 εισιτήρια, διευκρινίζοντας πάντως ότι ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται όσο η 31η Δεκεμβρίου πλησιάζει. «Στη γραμμή της Αθήνας, για παράδειγμα, υπολογίζουμε πως θα έχουμε τις μέρες της Πρωτοχρονιάς τρία δρομολόγια ανά κατεύθυνση, δηλαδή συνολικά έξι, με τα οποία υπολογίζω ότι θα ταξιδέψουν περί τα 250 άτομα. Εισιτήρια έχουν σπεύσει να αγοράσουν ήδη μόνο όσοι είναι απολύτως απαραίτητο να ταξιδέψουν», σημειώνει, εξηγώντας ότι προκρατήσεις δεν γίνονται, καθώς το e-ticketing και οι τηλεφωνικές κρατήσεις έχουν διακοπεί λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και εισιτήρια εκδίδονται μόνο επιτόπου, στα εκδοτήρια του ΚΤΕΛ, με τήρηση πάντα όλων των μέτρων και των αποστάσεων ασφαλείας.
Πρωτόγνωρη αύξηση στα δέματα με ουρές στις αποθήκες
Αντίθετα, πρωτόγνωρη χαρακτηρίζει ο κ. Τσόλης την αύξηση στη διακίνηση δεμάτων. «Ανέκαθεν υπήρχε μικρή αύξηση στα δέματα τις ημέρες των γιορτών, αλλά φέτος ο αριθμός τους είναι πρωτόγνωρος. Όσοι δεν μπορούν να ταξιδέψουν για να δουν τους δικούς τους, στέλνουν τα φαγητά και τα δώρα τους μέσω ΚΤΕΛ, λόγω του ότι οι κούριερ έχουν “φρακάρει”, ενώ με τα ΚΤΕΛ το δέμα που θα στείλει κάποιος σήμερα από τη Θεσσαλονίκη, στις 6 το απόγευμα θα βρίσκεται στην Αθήνα. Μεταξύ των δεμάτων υπάρχουν πάρα πολλά φαγώσιμα! Οι άνθρωποι στέλνουν φαγητό στους δικούς τους σε άλλες πόλεις, στα παιδιά τους! Σκεφτείτε ότι έχουμε ουρές 30 ατόμων για τα δέματα στις αποθήκες, εννοείται τηρώντας όλα τα μέτρα και τις αποστάσεις», σημειώνει ο κ. Τσόλης, ο οποίος εκφράζει την ευχή, με την έλευση του εμβολίου, όλα να εξελιχθούν θετικά «και μέχρι το Πάσχα να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Μέχρι τότε, ας προσέχουμε και ας αποφασίσουμε ότι το φετινό ρεβεγιόν θα είναι διαφορετικό, χωρίς μεγάλα τραπέζια, γιατί προέχει η ασφάλειά μας».