Παρουσιάστηκε το νέο iPhone 14 (vd)

Το καινούργιο μοντέλο θα φέρει το τέλος της συμβατικής κάρτας SIM; Στη γκάμα του iPhone 14 δεν θα υπάρχει Mini;

H 14η γενιά του πιο σημαντικού smartphone στον κόσμο, τo iPhone 14, παρουσιάζεται σήμερα το βράδυ (20:00 ώρα Ελλάδος) από την κατασκευάστρια εταιρεία, την Apple. Επισπεύδοντας κατά πολύ, σχεδόν κατά έναν ολόκληρο μήνα σε σχέση με το παρελθόν, εκδήλωση αποκάλυψης των νέων προϊόντων της, η Apple προσελκύει ξανά το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Όπως πάντα, διάφορες διαρροές, εμπιστευτικές πληροφορίες, βιομηχανική κατασκοπεία κ.λπ. έχουν ήδη περιέλθει σε κατάσταση φρενίτιδας. Τα εξειδικευμένα στην ψηφιακή τεχνολογία ΜΜΕ αλλά και ευρύτερα, επιδίδονται στον συναγωνισμό εικασιών για το τι καινούργιο, επαναστατικό, απροσδόκητο κ.ο.κ. θα εισάγει η Apple, προικίζοντας το iPhone με νέα πλεονεκτήματα έναντι του αδυσώπητου (ασιατικού κατά το πλείστον) ανταγωνισμού στην παγκόσμια αγορά των smartphone.

Πέραν των αναμενόμενων τεχνικών και αθέατων αναβαθμίσεων για τη βελτίωση των επιδόσεων, σαν πιο πιθανές για το καινούργιο iPhone φαντάζουν αλλαγές όπως η απαλοιφή του «notch», δηλαδή της μικρής μαύρης εσοχής/εγκοπής στο άνω άκρο της οθόνης. Οι προωθημένοι ρεπόρτερ θεωρούν βέβαιο ότι η Apple κατάφερε να βρει εναλλακτική λύση για την τοποθέτηση της εμπρόσθιας κάμερας, κατά τρόπον ώστε να είναι πρακτικά μη ορατή.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η -φημολογούμενη- κατάργηση του βασικού μοντέλου, του iPhone Mini, με οθόνη 5,4 ιντσών, καθώς αποδείχθηκε κατώτερο των προσδοκιών από την άποψη των πωλήσεων. Αντ’ αυτού, η Apple θα ακολουθήσει τη γενικότερη τάση προς τη μεγέθυνση των smartphone, επικεντρώνοντας σε μοντέλα με οθόνες διαγωνίου άνω των 6 ιντσών.

Επίσης, μία από τις πιο σοβαρές προσθήκες στον τελευταίο τύπο iPhone θα είναι η δυνατότητα πραγματοποίησης κλήσεων ανάγκης, ακόμη και σε σημεία όπου η σύνδεση με το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας δεν είναι εφικτή.

Η αίγλη του iPhone δικαιολογείται πολλαπλώς και κατ’ αρχάς από την ιστορία του -εφόσον το 2007 εισήγαγε την έννοια του smartphone και δημιούργησε εκ του μη όντος μια τεράστια, οικουμενικών διαστάσεων αγορά. Η επανάσταση του iPhone ξεπέρασε τα όρια της επικοινωνίας αλλά και της καταναλωτικής κουλτούρας. Τα smartphone εξελίχθηκαν σε αναπόσπαστο και κομβικό κομμάτι σχεδόν κάθε πτυχής της ανθρώπινης δραστηριότητας, σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Επιπλέον, το iPhone ήταν ανέκαθεν και παραμένει ένας μοναχικός παίκτης εναντίον όλων των υπολοίπων στην αρένα των smartphone. Εξυπακούεται ότι αυτό οφείλεται στο ιδιαίτερο λειτουργικό σύστημα iOS, το οποίο χρησιμοποιεί κατ’ αποκλειστικότητα η Apple. Έστω και έτσι, όμως, το iPhone εισφέρει το 50% των εσόδων στην μητρική εταιρεία, έναν επιχειρηματικό οργανισμό που έχει βρίσκεται στο Νο.1 του καταλόγου με τις πιο ισχυρές εταιρείες στον κόσμο, με κεφαλαιοποίηση περίπου 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το καθαυτό μερίδιο του iPhone στην παγκόσμια αγορά είναι της τάξης του 15%. Ενδεικτικά, μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 πωλήθηκαν 56 εκατ. συσκευές iPhone σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Φυσικά, για οτιδήποτε σχετικό με την τιμολογιακή πολιτική της Apple, την έναρξη διάθεσης των συσκευών iPhone 14 στην Ελλάδα κ.λπ, οι καυτές λεπτομέρειες θα ακολουθήσουν την αποψινή παρουσίαση. Η οποία γίνεται, όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, απευθείας από την έδρα της Apple, στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνιας και το μεγάλο αμφιθέατρο που φέρει, τιμητικά, το όνομα του ιδρυτή της εταιρείας, Steve Jobs.