Πώς εμπνεύστηκε το «Imagine» ο Τζον Λένον: Η Γιόκο Όνο, η φαντασία της και τα ποιήματα

Το Imagine είναι το γνωστότερο και καλύτερο τραγούδι του Τζον Λένον.

Σε προτρέπει να φανταστείς έναν κόσμο ειρηνικό, χωρίς σύνορα και πολέμους. Έμπνευση για τους στίχους του τραγουδιού, ήταν ποιήματα και καλλιτεχνικές παραστάσεις της Γιόκο Όνο, όταν την γνώρισε στα 1966 στο Λονδίνο. Τότε η Γιόκο, έκθετε έργα της στην γκαλερί Indica. Ένα από τα έργα της ήταν και μία εγκατάσταση : μια σκάλα για να φθάσεις στο ταβάνι όπου κρεμόταν ένας μεγεθυντικός φακός για να δεις κάτι που ήταν γραμμένο με πολύ μικρά γράμματα. Ο Λένον ανέβηκε στη σκάλα, πήρε τον μεγεθυντικό φακό και διάβασε την λέξη ΝΑΙ !

«Τι σημαίνει αυτό;» ρώτησε την Γιόκο.

«ΝΑΙ ! είναι η απάντηση. Εσύ φαντάσου την ερώτηση!», είπε η πανέξυπνη Γιόκο.

Αυτή ήταν η αρχή της γνωριμίας και ενός μεγάλου έρωτα.

Ακολουθεί η περίοδος που ο Λένον μυείται στη λέξη «Φαντάσου!» κάτω από τις οδηγίες που δίνει μέσα από καλλιτεχνικές πράξεις η Γιόκο.

Είναι τότε που η Γιόκο, χαρίζει στον Λένον την ποιητική της Συλλογή «Grapefruit» που περιέχει «ασκήσεις» φαντασίας και οδηγίες για φαντασιακές πράξεις.

Σε ένα της ποίημα για παράδειγμα γράφει:

«Φαντάσου τα σύννεφα να στάζουν. Σκάψε μια τρύπα στον κήπο σου Για να τα βάλεις μέσα».

Σε ένα άλλο:

«Φαντάσου χίλιους ήλιους στον ουρανό την ίδια στιγμή. Άφησε τους να λάμπουν για μια ώρα. Μετά άστους σιγά να λιώσουν στον ουρανό. Φτιάξε ένα σάντουιτς με τόνο και φάτο»

Τον Αύγουστο του 1967, η Γιόκο προκαλεί μεγάλη συζήτηση στο Λονδίνο, παίρνοντας άδεια από την αστυνομία για να τυλίξει με πανί ένα μπρούτζινο άγαλμα λιονταριού στην πλατεία Τραφάλγκαρ. Είχε ζητήσει την άδεια δήθεν για να γυρίσει μια ταινία, στην πραγματικότητα όμως ήταν μια φαντασιακή πράξη.

Στον κόσμο που ρωτούσε γιατί τύλιξε το άγαλμα, απαντούσε πως το έκανε γιατί είναι άρρωστο και αυτή είναι η νοσοκόμα του. Έλεγε πως μετά το τύλιγμα, το άγαλμα θα γίνει καλά, το ρολόι του Μπιγκ Μπεν θα χτυπήσει 13 φορές, το λιοντάρι θα ζωντανέψει, θα σταματήσει ο πόλεμος στο Βιετνάμ και παντού θα υπάρχει Ειρήνη.

Σε όσους την κοιτούσαν με απορία έλεγε «Φανταστείτε το!»

Όλες αυτές οι φαντασιακές καταστάσεις συν τα φαντασιακά ποιήματα, έκαναν τεράστια εντύπωση στον Τζον Λένον, ώστε -όπως ο ίδιος είχε πει – τον οδήγησαν να «φανταστεί» κι αυτός γράφοντας το υπέροχο τραγούδι Imagine.

Πηγή:iefimerida.gr