Αυτοί είναι οι βασικοί χρηματοδότες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ότι θα διακόψει οριστικά την χρηματοδότηση των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλεσε χθες τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας «μαριονέτα της Κίνας» για τους χειρισμούς του στην πανδημία ενώ απείλησε αυτήν την εβδομάδα ότι θα διακόψει οριστικά πλέον τη συμβολή της χώρας του εάν ο ΠΟΥ δεν προχωρήσει σε ραγδαίες μεταρρυθμίσεις μέσα σε διάστημα 30 ημερών.
Οι βασικές πηγές χρηματοδότησης

Η Ουάσινγκτον είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ΠΟΥ και τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε ιδιαίτερα υποστηρικτική σε προγράμματα που αφορούσαν την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας, την καταπολέμηση του HIV/AIDS και τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών.

Για την τρέχουσα, διετή περίοδο, που λήγει τον Δεκέμβριο του 2021, οι ΗΠΑ επρόκειτο να συμβάλουν με το ποσό των 553 εκατομμυρίων δολαρίων ή το 9% του προϋπολογισμού του ΠΟΥ, ύψους 5,8 δισεκ. δολαρίων.

Το ποσό αυτό είναι σχεδόν τριπλάσιο από τα 187,5 εκατομμύρια δολάρια που θα καταβάλει η Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του ΠΟΥ.

Άλλοι σημαντικοί χρηματοδότες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι η Βρετανία, με 519 εκατομμύρια δολάρια, το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς με 340,9 εκατομμύρια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 269,8 εκατ., η Γερμανία με 228,7 εκατ. και η Ιαπωνία με 217,2 εκατομμύρια.