Συμφωνία Ελλάδας και Ευρωζώνης?

Σύμφωνα με Έλληνες αξιωματούχους επιτεύχθηκε κατ’ αρχήν συμφωνία στην πολύωρη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, αλλά κάποιες εκκρεμότητες φαίνεται να παραμένουν ενόψει της αυριανής συνάντησης.

Πηγές από το EuroWorkingGroup αναφέρουν ότι ζητήθηκαν διευκρινίσεις σε δυο ζητήματα προκειμένου να ικανοποιηθεί η γερμανική πλευρά, οι οποίες δόθηκαν και η συνάντηση αξιολογείται ότι είχε θετική έκβαση.

Ωστόσο άλλες πηγές επισημαίνουν ότι υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι την τελική συμφωνία. Κι αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι υπήρχε καλό κλίμα και πριν το προηγούμενο Eurogroup, το οποίο διαψεύστηκε στη συνέχεια. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι Γερμανοί φαίνονται επιφυλακτικοί και το πιο πιθανό είναι να προκρίνουν μία λύση που θα διέπεται από ένα αυστηρό σύστημα ελέγχου των δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς

Aξιωματούχοι του EuroWorkingGroup με τους οποίους συνομίλησε το Capital.gr σημείωσαν ότι οι διευκρινίσεις που δόθηκαν θα μπορούσαν να αποτελέσουν τις προϋποθέσεις, εφόσον συμπεριληφθούν εγγράφως στα υλικά της ελληνικής πλευράς, ενόψει της αυριανής συνάντησης του Eurogroup, για να “ξεκλειδώσει” η δυνατότητα συμφωνίας.

Το διαπραγματευτικό θρίλερ ξεκίνησε στις 4 μ.μ. και αναμένεται να παραδώσει «σκυτάλη» αύριο Παρασκευή στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που είναι προγραμματισμένη για την ίδια ώρα. Κοινοτικές πηγές δεν αποκλείουν αν χρειαστεί να συνέλθει εκ νέου του EuroWorkingGroup προηγουμένως.

Μεσολάβησαν πολλές… αναταράξεις με υποστηρικτικές δηλώσεις από πλευράς ευρωπαϊκής επιτροπής ότι το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης μπορεί να ανοίγει το δρόμο για έναν “εύλογο” συμβιβασμό με τους πιστωτές της, αλλά και με έντονους διαξιφισμούς μεταξύ ελληνικών και γερμανικών αρχών.

Το ελληνικό αίτημα

Σύμφωνα με την επιστολή που απέστειλε το πρωί της Πέμπτης ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης προς τον πρόεδρο του Eurogroup, J. Dijsselbloem, η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα επέκτασης “αξιοποιώντας την υπάρχουσα ευελιξία στην παρούσα διευθέτηση (σ.σ. στα αγγλικά αποδίδεται ως δανειακή σύμβαση), προς την κατεύθυνση της επιτυχούς ολοκλήρωσης και αναθεώρησης στην βάση των προτάσεων, από τη μια πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και από την άλλη των θεσμών”.

Πρόκειται για την φράση – κλειδί της επιστολής η οποία δείχνει την υποχώρηση που έχει κάνει η Αθήνα προς την πλευρά των δανειστών, η οποία όμως παραμένει σε απόσταση από την θέση της Γερμανίας: μιλάει μεν για ευελιξία εντός της τρέχουσας συμφωνίας, εννοώντας όμως τη δανειακή σύμβαση και όχι το πρόγραμμα όπως απαίτησε το Eurogroup.