Βασική προϋπόθεση για να αναλάβει η Ελλάδα την προώθηση και εφαρμογή «δύσκολων» μεταρρυθμίσεων αποτελεί μια οριστική, συνολική ευρωπαϊκή λύση, και στο πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους, που θα επιβεβαιώσει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ επισήμανε ο πρωθυπουργός στη Βουλή κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις. Εκτίμησε πάντως ότι η Ελλάδα είναι κοντύτερα παρά ποτέ σε συμφωνία.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας κάλεσε «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα», την αντιπολίτευση να πάρει θέση για το αν αποδέχεται την πρόταση των δανειστών ή αν συντάσσεται με την κυβέρνηση εναντίον της τονίζοντας πάντως ότι η «βασική ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση».
«Είναι ζήτημα ηθικής τάξης ο χρηματοδοτικός στραγγαλισμός της Ελλάδας (…) όποιος δουλεύει για να υποτάξει έναν ολόκληρο λαό θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα… Ο λαός μας ζητά να μην υποταχθούμε στις απαιτήσεις των δανειστών» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ας μη γελιόμαστε το ρεαλιστικό να κλείσει ο κύκλος της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης και της αποτυχημένης συνταγής και ο τερματισμός σκληρής λιτότητας με ουσιαστική λύση του προβλήματος βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους. Ουσιαστική λύση, και όχι απλώς αναφορά υπόσχεσης όπως στην απόφασηη του Νοέμβρη – Δεκέμβρη του Eurogroup του 2012” σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει να βαδίζουμε σε τεντωμένο σχοινί οριστική λύση» συμπλήρωσε.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «το κείμενο που μού παρουσίασε ο Γιούνκερ με εξέπληξε δυσάρεστα, μια πρόταση που δεν ελάμβανε υπόψη της την επί τρίμηνο κοινό έδαφος διαπραγμάτευσης στο Brussels Group».
«Μετά από καταστροφικά 5 χρόνια θα μπορούσε να βρεθεί βουλευτής να ψηφίσει την κατάργηση του ΕΚΑΣ στους μικροσυνταξιούχους ή την αύξηση κατά 11 μονάδες του ΦΠΑ στην ενέργεια;» διερωτήθηκε. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις με εξοντωτικά μέτρα για τους μικροσυνταξιούχους και τη μέση ελληνική οικογένεια… Ή πρόκειται για διαπραγματευτικό τρικ ή κακία στιγμή για την Ευρώπη» σημείωσε ζητώντας η πρόταση να αποσυρθεί από την Ευρώπη.
«Ο χρόνος πια δε λιγοστεύει μόνο για μας, λιγοστεύει για όλους» επέμεινε με αφορμή και την απόφαση της Αθήνας για ομαδοποίηση των δόσεων του ΔΝΤ.
Σκιαγραφόντας τους άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για αναδιανομή εισοδημάτων προς όφελος της πλειοψηφίας, επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων, και αντιστροφή της απορρύθμισης της εργασίας.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε μάλιστα ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή επαναφορά συλλογικών συμβάσεων με τη «βούλα» του ILO.
«Η αντοχή μας στις διαπραγματεύσεις θα φέρει σύντομα καρπούς» εκτίμησε δε.
skai.gr