Απέκλεισε το bail-in των ελληνικών καταθέσεων ο Μάριο Ντράγκι

«Ψήφο εμπιστοσύνης» στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έδωσε ο Μάριο Ντράγκι, ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, σε μια περίοδο κρίσιμη με την διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης να είναι σε εξέλιξη, καθησυχάζοντας επενδυτές, αλλά και καταθέτες.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ο άνθρωπος που όλους τους προηγούμενους μήνες, κόντρα σε πολιτικές και οικονομικές πιέσεις διατήρησε «ζωντανές» τις τράπεζες, κρατώντας την ρευστότητα μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού (ELA) ανοικτή, απέρριψε τους ισχυρισμούς ευρωβουλευτή ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι κοντά στην κατάρρευση.

Όπως επισήμανε, τα πρόσφατα stress test εντόπισαν κεφαλαιακές ανάγκες οι οποίες σήμερα αντιμετωπίζονται από τις ίδιες τις τράπεζες μέσω της διαδικασίας της άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές. Ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν πιθανότατα το σύνολο της βοήθειας των 25 δισ. ευρώ.

«Έχουμε αποκλείσει το bail-in των ελληνικών καταθέσεων», υπογράμμισε, απαντώντας στο «ερώτημα» που… καίει τους αποταμιευτές.

Ο κ. Ντράγκι άνοιξε τη… χαραμάδα να συμμετέχει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), δηλαδή την αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, στέλνοντας το… μήνυμα στην κυβέρνηση. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι τα χρεόγραφα της χώρας θα μπορούσαν να ενταχθούν, εάν ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις. Όπου προϋποθέσεις για την Ελλάδα, όπως έχει ο ίδιος δηλώσει στο παρελθόν, αλλά και προβλέπονται από το QE, καθώς τα ομόλογά της έχουν αξιολόγηση «σκουπίδια» (junk), είναι η χώρα να βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης, όπως ισχύει από τον Αύγουστο με το τρίτο μνημόνιο, να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τους θεσμούς, αλλά και να πληρούνται τα κριτήρια ποσόστωσης που θέτει η κεντρική τράπεζα στα προγράμματα QE. Πάντως, «προειδοποίησε» ότι η συμμετοχή της ΕΚΤ στην τρόικα των δανειστών δεν θα είναι για πάντα…

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρώπης δεν άφησε ασχολίαστο το θηριώδες πρόβλημα των κόκκινων δανείων, το οποίο έχει ανέλθει στα 107 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι χρειάζεται να γίνουν ενέργειες ώστε να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) στην Ελλάδα. Σημείωσε ωστόσο ότι η διαχείριση του προβλήματος των NPLs θα πρέπει να είναι «ισορροπημένη».