Δημοσκόπηση Guardian: Καθαρή νίκη ΣΥΡΙΖΑ και οκτακομματική Βουλή

Οκτακομματική Βουλή και καθαρή πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει η βρετανική εφημερίδα «Guardian» ότι θα είναι το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, σε αναλυτικότατο άρθρο για τις ελληνικές εκλογές που παρουσιάζει στην ηλεκτρονική της έκδοση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του «Guardian», η πτώση των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης θα είναι αισθητή σε αυτές τις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της δυναμικής του, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που είδε το 17% του 2012 να γίνεται 27% τους επόμενους μήνες και τώρα να βρίσκεται σταθερά μπροστά.

Η εφημερίδα βλέπει πτώση στα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, αλλά και στους ΑΝΕΛ, που αν μπουν στη Βουλή, θα είναι με οριακό ποσοστό. Αντιθέτως, βλέπουν το Ποτάμι να λαμβάνει περίπου το 7% των ψηφοφόρων και το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου επίσης να βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο.

«Αν γίνει πρωθυπουργός, ο Τσίπρας θα είναι ο νεότερος πρωθυπουργός της χώρας, μόλις 40 ετών, όταν ο μέσος όρος από το 1974 είναι τα 64 χρόνια. Επιπλέον, θα γίνει ο έκτος πρωθυπουργός από το 2005, οπότε και έγινε καγκελάριος της Γερμανίας η Άνγκελα Μέρκελ. Η Ελλάδα κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων αλλαγών σε πρωθυπουργούς αυτήν τη στιγμή στην Ευρωζώνη», σημειώνουν οι συντάκτες του άρθρου.

Σύμφωνα με το άρθρο, οι εκλογές αφορούν περισσότερο την οικονομία και λιγότερο την πολιτική.