Διαφαινόμενος συμβιβασμός Αθήνας-Βερολίνου: Τι λέει το νέο πρόγραμμα

Τους όρους του συμβιβασμού Ελλάδας και Γερμανίας στην τελική συμφωνία-γέφυρα περιγράφουν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Βερολίνου, η Γερμανία «δεν θα επιμείνει να συνεχιστούν όλα τα στοιχεία του του υπάρχοντος ελληνικού προγράμματος, εφόσον το πρόγραμμα συνεχιστεί». Υποστηρίζουν επίσης ότι η Γερμανία θα μπορούσε να είναι ανοικτή για το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος που απαιτείται. Πληροφορίες της Die Welt αναφέρουν ότι το ποσοστό αυτό θα μειωθεί από το 3% στο 1,5%, όπως ζητά η ελληνική κυβέρνηση.

Το Βερολίνο δέχεται επίσης να συζητήσει τους όρους των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της, η Αθήνα, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ελλάδας, είναι διατεθειμένη να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα εφόσον είναι χαμηλότερο από το 4% του ΑΕΠ. Επιπλέον, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως αναφέρει το Bloomberg, φέρεται διατεθειμένη να συμβιβαστεί στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και η γερμανική πλευρά θα είναι πιο διαλλακτική στο ζήτημα.

Μια συμφωνία βιώσιμη και για τους δύο

«Η διάθεση της Ελλάδας να ολοκληρώσει περισσότερα από τα δύο τρίτα του συμφωνημένου προγράμματος δείχνει ότι η χώρα είναι έτοιμη να παραμείνει σε αυτό» δήλωσαν οι Γερμανοί αξιωματούχοι. Βελτιώνοντας τις φοροεισπρακτικές δυνατότητες και χτυπώντας τη φοροδιαφυγή είναι δύο στοιχεία που θα κερδίσει η ελληνική πλευρά την υποστήριξη της Γερμανίας και να πάρει μια συμφωνία που θα βασίζεται στις γενικότερες υποσχέσεις της Ελλάδας.

Die Welt: Υπάρχει πρόοδος και στο χρέος – Φεύγει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα;

Οπως ανέφερε και η γερμανική Die Welt οι πληροφορίες της αναφέρουν ότι προκύπτει νέο πρόγραμμα στο οποίο δεν θα συμμετέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το νέο πρόγραμμα θα έχει νέα ονομασία, νέα μέτρα και προφανώς νέους ελεγκτές. Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι το ΔΝΤ ως αποπληρωμή για την αποχώρηση του θα λάβει το ποσό των 700 εκατ.ευρώ από την Ελλάδα. Επίσης τονίζεται ότι υπάρχει πρόοδος και στο θέμα του χρέους με συμβιβασμό.